Berken multiplex

Wat is berken multiplex?

Berken multiplex is een fabrieksmatig geproduceerd houtproduct dat uit meerdere houtfineren bestaat. Deze zijn afkomstig van een berkenboom. De botanische naam daarvan is betula pendula. Deze houtfineren hebben meestal een dikte van 1.3 mm in de kern. De dekfineren (zichtzijde / houtdecor) kunnen verschillen in dikte. Dat is mede omdat d e berkenplaten in de fabriek als eindafwerking geschuurd worden.

Welke kwaliteiten berken multiplex?

Berken multiplex b/bb en Berken multiplex bb/bb

Berken multiplex b/bb kwaliteit wordt toegepast in de meubel en keukenindustrie. Dit product is geschikt voor zichtwerk toepassingen. Berken multiplex van de bb/bb kwaliteit wordt voornamelijk gebruikt in dekkend schilderwerk. Een b zijde van de berken multiplex plaat is een op beeld gesorteerde, kwalitatief vrijwel foutloze zijde. Deze is als zichtzijde bestemd. Enige kleurafwijking is aan de b zijde toegestaan en hier en daar kunnen zeer kleine noestjes voorkomen.

De bb zijde van het berken multiplex mag zogenoemde “patches”, ook wel reparaties bevatten. Deze reparaties kunnen voorkomen in meerdere uitvoeringen of vormen. Ook mag de bb zijde van het berken multiplex uit meerdere samengevoegde berken fineren bestaan. Ook zijn enige noesten ter grote van een 1 euro munt toegestaan. En ook hier geldt dat kleurafwijking mogelijk is.

Berken multiplex b/bb en Berken multiplex bb/bb worden door de fabrikant in standaard maten aangeboden. In een interieur of exterieur verlijming. Deze veelzijdige plaat is populair in de meubel, keuken en interieurbouw.

Berken multiplex cp/cp

Berken multiplex cp/cp wordt toegepast in constructieve toepassingen. Zowel binnen als buiten, waar voor de toepassing buiten, deze behandeld is. Ook vindt berken multiplex cp/cp zijn toepassingen als basis drager voor kunststof (HPL) en hout gefineerd plaatwerk. Zoals eiken, walnoot of teak fineer beklede plaat.

Bij het cp oppervlak van berken multiplex zijn relatief veel knoesten, scheuren en gebreken in het dekfineer toegestaan. De “fouten” , gebreken of imperfecties zijn met plamuur gestopt. En deze is daarna glad geschuurd. Verkleuring kan hier een gevolg van zijn. De verkleuring is bruin of bruinrood van kleur en oogt als banen, lijnen of wolken. Dit is omdat het fineer gemaakt is van geschild fineer.

Berken multiplex cp/cp wordt door de fabrikant in standaard handelsmaten aangeboden in een exterieur verlijming. Deze veelzijdige plaat is populair in de meubel, keuken en interieurbouw als constructieve plaat, of als drager voor hout of kunststof gefineerde plaat.

Wat is de duurzaamheidsklasse van berken multiplex?

Berken hout heeft een duurzaamheidsklasse 5. Dit wil zeggen dat onder bepaalde test omstandigheden het hout als niet duurzaam wordt ingedeeld. Dat betekent dat in onbehandelde staat, buiten in contact met de grond binnen 5 jaar aantasting, schimmels of rotting plaats zal vinden.

In de meeste toepassingen binnenshuis zoals bij meubels en keukens die zijn afgewerkt, gebeurd er in de regel niet veel met het hout. De enige uitzondering is dat het hout kan werken door vocht of warmte en kou verschillen. In interieurtoepassingen kan je jarenlang genieten van het berken multiplex.

Waar wordt berken multiplex voor gebruikt?

Berken multiplex wordt vooral gebruikt voor constructieve delen van een meubel of keuken. Denk hierbij aan een keukenkast of romp van een kast. Al dan niet voorzien van een eiken of walnoot fineer.

Ook wordt het sterke en stabiele berken multiplex gebruikt als drager voor bijvoorbeeld leer en roestvaststaal plaat bekleding.

De voordelen van berken multiplex

 1. Berken multiplex heeft een fraaie uitstraling.
 2. Het materiaal is uiterst veelzijdig toe te passen.
 3. Het materiaal heeft een gladde afwerking.
 4. Het is een sterk materiaal.
 5. Goede stabiliteit.
 6. Grote variatie in afmetingen en diktes.
 7. Af te werken met lak, olie of hard-wax producten.
 8. Voordeliger in vergelijking met massief hout.

De nadelen van berken multiplex, oftewel aandachtspunten.

 1. Ondanks zijn stabiliteit kan het hout werken. Het hout kan krimpen, uitzetten en buigen.
 2. Bij grote overspanning kan het multiplex door zijn eigen gewicht gaan hangen.
 3. Randen verdienen extra aandacht bij het afwerken. Deze worden afgewerkt met kant band of massief hout. Dit is zodat de verschillende lagen niet zichtbaar zijn.
 4. Berken kan verkleuren in de zon. Dit is tegen te gaan met een goede kwalitatieve afwerking die een uv-filter bevat.
 5. Het gewicht kan bij hangende meubel, of keukenelementen, een uitdaging zijn. Bij bevestiging aan wand of muur moet er goed gelet worden op de bevestiging of montage.
 6. Door het gewicht is het transport van een meubel of keuken lastiger. Een plaat van 125x250cm, van 18mm dikte, weegt ongeveer 36 kilo.

Benieuwd of berken multiplex bij jouw interieur past? vraag een gratis materiaal staal aan op onze materialen en kleuren pagina.

Reactie plaatsen