Glas-veiligheidsglas

Wat is glas?

Voordat we ons verdiepen in het veiligheidsglas en alle aspecten die erbij horen, beginnen we bij de basis. Wat is glas? En hoe wordt glas gemaakt?

Glas is een mengsel van silica zand, sodium, calcium en gerecycled glas dat in een fornuis (kiln) verhit wordt tot ongeveer 1500 graden celsius. Op 1500 graden celsius is het zand vloeibaar glas geworden. Het vloeibare glas wordt gevormd tot een plaatmateriaal dat in handelbare stukken wordt gesneden.

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheid glas is glas dat zo behandeld of ontworpen is, dat het mens en dier niet kan verwonden in het geval dat het glas breekt.

Welke type veiligheidsglas zijn er?

Gelaagd glas en gehard glas zijn de twee soorten glas die als veiligheidsglas gebruikt worden, in uiteenlopende toepassingen. Het type veiligheidsglas wordt specifiek gekozen voor de toepassing. Dit is mede omdat er regelgeving aan verbonden is. Win altijd advies in welk glas waar gebruikt kan worden.

Hoe herken je veiligheidsglas?

Veiligheidsglas is vanuit de glasfabriek altijd gemarkeerd met een identificatie stempel.

  1. Bij gehard glas wordt de aanduiding tempered gebruikt. Soms wordt dit om esthetische redenen bewust, in overleg met producenten en opdrachtgevers, weggelaten.
  2. Gelaagd glas is te herkennen aan de folie die tussen de glasplaten zit. Als je op de rand van het glas kijkt kan je de folie tussen het glas zien zitten.

Voor het vergroten van de veiligheid en om esthetische redenen kunnen de glasranden worden geslepen. Facet slijpen, plat poly slijpen (PP slijpen) en het rondslijpen van de hoeken van het glas zijn de veelvoorkomende slijpbewerkingen.

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas, ook wel gelamineerd glas genoemd, is vervaardigd uit twee of meerdere glasplaten waar een folie tussen zit. De glaspanelen en de folie worden met druk en warmte samen versmolten zodat deze permanent aan elkaar vast zitten. Door deze techniek blijft het glas bij elkaar als het breekt. 

Gelaagd glas is er in verschillende, kleuren, texturen en patronen. Ook is gelaagd glas verkrijgbaar in extra helder en satijnglas.

Wat is gehard glas?

Gehard glas is glas dat in een fornuis wordt verwarmd totdat het glas zacht genoeg is. Daarna wordt het glas snel en gelijkmatig met hoge druk lucht afgekoeld. Dit is zodat de buitenkant van het glas sneller afkoelt dan de kern. Op deze manier ontstaat er een spanning in het glas wat het glas tot vijf keer harder maakt dan ongehard glas. Deze techniek wordt quenching genoemd. Het glas is na het hardingsproces niet meer te snijden of te bewerken, zoals boren en slijpen. Wel kan het glas nog gegraveerd worden en gematteerd. 

Wat zijn afgeronde hoeken bij glas?

Bij afgeronde hoeken wordt de punt van het glas afgerond, ronder gemaakt. Het afronden van de hoeken wordt gedaan uit het veiligheidsoogpunt. Maar dit gebeurd ook voor esthetische redenen, er zijn diverse maten rondingen mogelijk. 

Wat is facet geslepen glas?

Bij facet geslepen glas wordt aan de rand van het glas een decoratieve schuine kant geslepen. De breedte van deze schuine rand kan naar wens aangepast worden. Hierbij bepaald de glasdikte de minimale en maximale afschuining van het glas.

Wat is Poly plat ( Pp slijpen) van glas?

Bij Poly plat geslepen glas wordt de snijrand aan de boven en onderzijde afgewerkt met een subtiele schuine rand van 45 graden. Op deze manier is het glas veilig voor mens en dier. De punt van het glas blijft wel scherp, wat wel een gevaar kan opleveren. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij de verkoper. Zo kunnen alle wensen en de toepassing besproken worden.  

Wilt u meer informatie over veiligheidsglas? neem gemakkelijk en snel contact op via de klantenservice en spreek met een product expert.

Reactie plaatsen