MDF (Medium Density Fibreboard)

Wat is Mdf?  (medium density fibreboard)

Mdf is een plaatmateriaal bestaande uit houtvezels wat wordt gemengd met een toevoeging van een synthetische lijm. Het productieproces begint met de sortering van gerecyclede houtsoorten of voor de productie geschikte houtsoorten. Deze geselecteerde houtsoorten worden gesnipperd en gesorteerd op kwaliteit. En vervolgens worden deze gestoomd totdat er een vezel ontstaat. Deze houtvezel wordt gemengd met een synthetische lijm en afgelegd op een lopende band pers. Daarbij wordt de plaat stukje bij beetje verder in elkaar gedrukt totdat er een constante plaat dikte bereikt wordt. Tijdens het persen wordt met warmte het vocht uit de plaat verdampt. Als de plaat zijn dikte heeft bereikt wordt het mdf gezaagd in handelbare stukken. Daarna gaat de mdf plaat op een droog/afkoel carrousel. Als laatste bewerking voor het verpakken en verzenden wordt de plaat op dikte geschuurd.

Welke soorten mdf zijn er?

Mdf kent vele (specifieke) toepassingen en soorten. Hieronder een overzicht van de meest gebruikelijke.

De lijm, toevoegingsmiddelen en de persing van het hout volume bepalen de eigenschappen van het mdf.

Universeel mdf : Medite Premier

Universeel mdf zoals Medite Premier is een standaard mdf plaat met een standaard persing en toevoeging van synthetische kunstharsen. Door zijn standaard persing is deze plaat licht van gewicht. Deze mdf Medite Premier plaat wordt gebruikt in lichtgewicht interieur constructies, deuren, kasten en meubilair. 

Vochtbestendig mdf : Medite V313 MR

Vochtbestendig mdf (moisture resistance) zoals Medite V313 MR heeft een andere lijm samenstelling en een dichtere persing. Deze heeft meer houtvezel per m2 dan een standaard mdf plaat. Medite V313 MR is te herkennen aan de groene kleur van de plaat.

Door de dichtere, zware persing en vochtbestendigheid wordt dit type plaat vaak in een specifieke omgeving toegepast. Denk daarbij aan badkamermeubels, keukens en vochtige ruimtes.

Vlam vertragend mdf : Medite Premier FR ( fire retardant)

Vlam vertragend mdf zoals Medite Premier FR is een mdf plaat met een harde persing en toevoeging van een speciale synthetische lijm. De vezel is behandeld zodat deze vlam vertragend is. Medite Premier FR is te herkennen aan de rode kleur van de plaat.

Daar waar ruimtes of gebouwen moeten voldoen aan een bepaalde brandklasse wordt Medite Premier FR toegepast. Denk hierbij aan kantoren, scholen en overheidsgebouwen.

Mdf voor buiten : Mdf tricoya extreme

Mdf tricoya extreme is een zeer duurzaam watervast en maatvast type mdf. Deze kan zelfs onbehandeld buiten toegepast worden. Hierbij uitgaande van 50 jaar boven de grond en 25 jaar in of onder de grond.

Deze eigenschappen worden verkregen door de houtvezels te behandelen in een proces met druk, warmte en azijnzuur. Mdf Tricoya extreme is door het verduurzamingsproces met azijnzuur bestand tegen schimmels en het rottingsproces wordt tegengegaan. De Mdf Tricoya extreme vind zijn toepassing in natte ruimtes binnen en buiten. Behandeld of onbehandeld op plekken waar een duurzaamheidsklasse 1 wenselijk is.

Wat zijn de voordelen van mdf meubels of keukens?

  1. Mdf is een zeer stabiel materiaal.
  2. Mdf is een veelzijdig product.
  3. Mdf kan heel glad afgewerkt worden.
  4. Mdf is in elke gewenste kleur te spuiten.
  5. Mdf kan worden voorzien van een hout fineer.
  6. Mdf is een relatief betaalbare oplossing van goede kwaliteit.

Wat zijn de nadelen van mdf meubels of keukens?

  1. Mdf kan doorhangen als er iets zwaars op staat.
  2. Mdf is kwetsbaar op de randen, als er bijvoorbeeld iets tegenaan stoot.
  3. Mdf is relatief zwaar door de hoge kwaliteit persing.

Is gespoten Mdf het materiaal voor een meubel of keuken wat in uw interieur past? Of wilt u het materiaal eerst in het echt zien? Maak een vrijblijvende afspraak en laat u adviseren over dit veelzijdig materiaal en alle afwerkingen. Vraag naar een demonstratie in onze werkplaats of showroom of vraag gemakkelijk en snel een materiaal staal aan via de materialen en kleuren pagina.

Reactie plaatsen