composiet-oppervlak-rugged-concrete

Composiet werkbladen

Wat is composiet?

Composiet is een uiterst zorgvuldig samengesteld product en het is voor 93% gemaakt uit kwartsiet. Kwartsiet zijn minuscule gezuiverde zandkorrels waar kleurpigmenten en granietkorrels aan worden toegevoegd. Aan het kwartsiet mengsel wordt 7% polyesterhars toegevoegd waarna het in een pers onder hoge druk en een hoge temperatuur tot plaatmateriaal wordt gevormd. Dit wordt ook wel sinteren genoemd. Na het vormen worden de randen gezaagd en de dikte van de plaat gekalibreerd. Afhankelijk van de eind afwerking krijgt het werkblad zijn laatste oppervlaktebehandeling zoals bijvoorbeeld het polijsten. De basis voor een prachtig composiet werkblad of aanrechtblad is nu klaar om naar een steenhouwer te gaan. Die zal de plaat verder bewerken en op maat maken zodat u als klant kunt genieten van uw composiet werkblad of composiet aanrechtblad.

Welke kleuren composiet?

Composiet is in verschillende kleurstellingen en designs te verkrijgen. Op onze materialen pagina vind je enkele kleuren en designs terug. Doordat composiet een samengesteld product is uit onder meer zorgvuldig geselecteerde natuurlijke materialen, is vrijwel elk composiet werkblad of aanrechtblad anders. Ook de structuur van de plaat kan onderling afwijken en er kunnen ophopingen van kleurpigmenten zichtbaar zijn. Daarom is het aan te raden dat wanneer u kiest voor een composiet werkblad of composiet aanrechtblad met een achterwand of smetplint in hetzelfde materiaal, deze gelijk mee te bestellen om kleurverschillen te minimaliseren.

Welke afwerkingen composiet?

Composiet is verkrijgbaar in een grote variatie aan afwerkingen.

1. Een gepolijste afwerking: het oppervlak is glad, glanzend en zeer eenvoudig schoon te maken. Dat maakt het heel onderhoudsvriendelijk.

2. Een gezoete afwerking: het oppervlak is mat, met een licht geschuurde uitstraling. Hierdoor is het oppervlak iets meer vlekgevoelig.

3. Een grain afwerking: het oppervlak is mat, met een leer uitstraling. Deze afwerking is licht gevoelig voor vlekken.

4. Een satin afwerking: het oppervlak is mat, met een licht geschuurde uitstraling. Deze afwerking is licht gevoelig voor vlekken.

5. Een velvet afwerking: het oppervlak is mat, met een licht geschuurde uitstraling. Deze afwerking is weinig gevoelig voor vlekken.

6. Een anciento afwerking: het oppervlak is mat en ruw. Deze afwerking is vlekgevoelig.

Wat zijn de voor en nadelen van composiet?

De 7 voordelen van een composiet werkblad of composiet aanrechtblad zijn :

1. Composiet is onderhoudsarm mede door zijn vrijwel niet poreuze oppervlakte*.

2. Composiet is uitermate slijt en krasbestendig door zijn samenstelling.

3. Composiet heeft een gesloten oppervlak.

4. Composiet is watervast.

5. Composiet is hygiënisch en eenvoudig te reinigen.

6. Composiet heeft een natuurlijke uitstraling.

7. Composiet is verkrijgbaar in een brede variatie aan kleuren, designs en afwerkingen

*Onderhoudsarm betekent niet dat composiet onderhoudsvrij is.

De 7 nadelen van een composiet werkblad of composiet aanrechtblad zijn :

1. Composiet kan door druk van bovenaf breken of scheuren. Bijvoorbeeld wanneer iemand op het werkblad gaat zitten of staan. De kans op breuk is hoger daar waar een uitsparing is gemaakt voor een spoelbak of kookplaat.

2. Door hitte en extreme kou kan het bindmiddel in het composiet werkblad of composiet aanrechtblad blijvend verkleuren*

3. Een plotselinge sterke afwisseling tussen warmte en kou kan scheuren en breuken veroorzaken bij composiet werkbladen en aanrechtbladen. Dit wordt ook wel een thermoshock genoemd.

4. Vuil en vlekken kan een composiet werkblad of aanrechtblad blijvend beschadigen, als deze niet tijdig schoon of droog gemaakt wordt. Ondanks het gesloten oppervlak kan stilstaand vuil en vocht over een langere periode indringen in de poriën. Impregneren van een composiet werkblad reduceert de kans op indringen van vlekken.

5. Composiet is gevoelig voor alkalische vloeistoffen, deze kunnen permanente schade opleveren. Gebruik deze producten bij voorkeur niet.

6. Zuur uit bijvoorbeeld een citroen of sinaasappel kan (onherstelbare) vlekken veroorzaken.

7. Een uitdampende open vaatwasser kan de verlijming van een composiet aanrechtblad aantasten.

* plaats geen hete pannen direct op het oppervlak , gebruik een goed isolerende onderzetter.

Kan composiet tegen warmte?

Composiet kan in de regel warmte weerstaan. Een vaatwasser, een radiator of vloerverwarming, zelfs als de zon op het oppervlak schijnt. Dit geeft stralingswarmte af aan het composiet werkblad of aanrechtblad.

Een veelgestelde en terechte vraag is kan je een warme of hete pan of ovenschaal op een composiet werkblad of aanrechtblad zetten? Ja en nee is hier een correct antwoord, een composiet werkblad of aanrechtblad zal niet direct verkleuren door een lauw warme pan of ovenschaal. De kans dat een hete pan of ovenschaal verkleuring van het bindmiddel laat optreden is daarbij zeer waarschijnlijk. Ook de kans van een thermoshock is hier zeker aanwezig. Een hete ovenschaal wordt ongeveer tussen de 160 en 200 graden Celsius waarbij een wok pan de 240 graden Celsius kan bereiken. Een goede vuistregel is: maak ten alle tijden gebruik van een onderzetter en je zult je nooit per ongeluk vergissen. En daarbij onherstelbare schade en/of verkleuring aan je mooie composiet werkblad of aanrechtblad veroorzaken.

Kan composiet scheuren?

Composiet kan door druk van bovenaf scheuren, bijvoorbeeld wanneer iemand op het werkblad gaat zitten of staan. De kans op scheuren is hoger daar waar een uitsparing is gemaakt voor een spoelbak of kookplaat. Een plotselinge sterke afwisseling tussen warmte en kou kan scheuren veroorzaken bij composiet werkbladen en aanrechtbladen. Dit wordt ook wel een thermoshock genoemd.

Is composiet breekbaar?

Composiet kan door druk van bovenaf breken, bijvoorbeeld wanneer iemand op het werkblad gaat zitten of staan. De kans op breken is hoger daar waar een uitsparing is gemaakt voor een spoelbak of kookplaat. Een plotselinge sterke afwisseling tussen warmte en kou kan breuk veroorzaken bij composiet werkbladen en aanrechtbladen, dit wordt ook wel een thermoshock genoemd.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een composiet werkblad of aanrechtblad?

Houd rekening met de montage van de spoelbak. Wil je een vlak inbouw of een onderbouw spoelbak? Ook sparingen voor een zeep pomp dispenser, energiezuil, Quooker (nordic twintaps) of een doorvoer van een stopcontact in de achterwand, zijn dingen waar je zeker rekening mee kunt houden. Het vooraf maken van uitsparingen in de fabriek is gemakkelijker en de kans op beschadiging is hierdoor minder.

Waarom moet ik een composiet werkblad of aanrechtblad impregneren?

Het kan zijn dat de leverancier dit voorschrijft om aanspraak te maken op de garantie van het desbetreffende composiet werkblad of aanrechtblad. Daarbij zorgt een impregneermiddel er voor dat het composiet werk of aanrechtblad vocht en vuil afwijzend wordt waardoor het voorkomt dat vocht en vuil direct kan indringen.

Hoe vaak moet ik een composiet werkblad impregneren?

De interval van het impregneren is sterk afhankelijk van de mate van gebruik, minimaal 2 keer per jaar wordt geadviseerd. Ook kan het impregneren een deel uit maken van de garantie voorwaarden. Hierin wordt bepaald met welk middel en welke interval er geïmpregneerd moet worden. Dit is afhankelijk van de leverancier. Vraag bij de aanschaf van een composiet werkblad of aanrechtblad altijd naar de garantievoorwaarden en onderhoudsvoorschriften.

Hoe maak ik een composiet werkblad schoon?

Het dagelijks schoonmaken kun je doen met een vochtige microvezeldoek en een huishoud sopje of cif cream.(zuurvrij) Droog het oppervlak na met een droge microvezeldoek. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen zoals schuursponsen en Brillo. Vermijd zuurhoudende en alkalische middelen.


 Ontdek dit prachtige materiaal door gratis materiaal samples aan te vragen op de materialen en kleuren pagina.


Reactie plaatsen